De moord op Cassandra van Schaijk

Cassandra van SchaijkZeventien jaar was ze, Cassandra van Schaijk. Ze verliet in de vroege uren van zaterdag 24 maart 2007 een discotheek om snel naar huis te gaan, maar zou daar nooit aankomen. Drie weken later werd ze dood gevonden in het water van de afgelegen Noorderplassen. Ze werd die nacht omstreeks 4:00 uur nog gezien op het busplein in Almere-Stad – wat er daarna met haar gebeurde, is nog steeds niet bekend. Onzekerheid: de nachtmerrie van iedere ouder. Wat zeker is? Er zijn mensen die meer weten. Deze zaak kan nog altijd opgelost worden.

door Perry Vermeulen

Cassandra van Schaijk UnderworldCassandra woont nog niet lang in Almere. Ze komt oorspronkelijk uit het Brabantse Nuenen. De tiener, geboren op 10 oktober 1989, is een meisje met twee gezichten. Ze is op het ROC Almere serieus bezig met haar opleiding Zorg en Welzijn. Ze liep stage op een kinderdagverblijf en heeft een bijbaantje in een supermarkt. In haar vrije tijd is ze met grote regelmaat te vinden op hardcorefeesten. Een muurbloempje is ze niet bepaald. Die zaterdagnacht was ze in discotheek Eindelijk geweest, op nog geen tien kilometer van haar ouderlijk huis in Almere-Buiten. Ze arriveerde rond 23:00 uur met een bevriend stel op het feest met de naam Underworld, waar ze samen met ongeveer 250 anderen los zou gaan tot in de vroege uurtjes. Er wordt stevig gefeest en er zijn veel bekenden. De extraverte Cassandra gaat helemaal uit haar dak. Ze drinkt bier en zou volgens getuigen ook hebben geslikt – een vriendin heeft het later zelfs over enkele snuifjes.

De bus gemist

Cassandra van Schaijk laatste fotoOm 2:11 uur wordt er nog een foto van Cassandra genomen; de laatste waar ze levend opstaat. Ze heeft een biertje in haar rechterhand. Rond half vier neemt een beveiliger Cassandra mee naar buiten. Een frisse lucht moet het meisje goed doen: het lijkt erop alsof ze elk moment om kan vallen. Het bevriende stel waarmee Cassandra was gekomen, is dan al naar huis. Ondanks haar beschonken staat beseft Cassandra buiten dat ze haast moet maken, wil ze om vier uur thuis zijn. Die tijd had ze met haar vader afgesproken en Cassandra is een meisje van de klok; daarnaast moet ze om acht uur beginnen met haar werk achter de kassa. Lijnbus A vertrekt om 3:45 uur. De beveiliger ziet haar rennend de Landdrostdreef oversteken richting het busstation, met een rugzak en een handtasje.

De bus van 3:45 uur mist ze echter op een haar na.

Vader Ben van Schaijk geeft de vermissing die zaterdagmiddag om 12:00 uur door. De politie is direct alert: niets wijst op een wegloopactie en ook het feit dat haar mobiele telefoon niet wordt opgenomen, baart zorgen. Vanaf dat moment begint de grote zoektocht. Ben reist radeloos door het halve land, om overal opsporingsaffiches op te hangen – van Amsterdam tot Eindhoven, van Alkmaar tot Lelystad. Heel Almere hangt vol met de noodkreet. De zaak houdt de gemoederen bezig in de stad. Cassandra was erg actief op internet en had onder meer een account op het platform PartyFlock, een site over feesten en uitgaan. Ze noemde zich hier OntspoordeTerrorHelga – het profiel is nog steeds actief. Op het forum van deze site en op veel andere plekken op het internet, gonst het al snel van de tegenstrijdige geruchten en speculaties. Niemand weet precies wat er met haar is gebeurd.

Twee snorders op het busstation

Cassandra van Schaijk - snorder op cameraOp dinsdag 27 maart 2007 hoort het onderzoeksteam een belangrijke getuige. Ze heeft Cassandra op vermissingsposters in de stad herkend. De getuige verklaart dat zij Cassandra op zaterdag 24 maart omstreeks 04.00 uur nog heeft gezien op het busstation in Almere-Stad. Ze is de laatste getuige die haar levend heeft gezien. De vrouw heeft gewerkt in een andere discotheek en loopt bij het busstation, als ze door een Hindoestaanse man wordt aangesproken. Hij stelt zich voor als taxichauffeur en biedt haar een lift aan. De vrouw weigert: de man geeft haar een onheilspellend gevoel. Daarop ziet ze hoe hij het ook tevergeefs probeert bij een donker koppel, dat achter haar loopt.

De jonge vrouw gaat bij een bushalte staan, naast een meisje en een andere Hindoestaanse man. Het meisje, zo blijkt later, is Cassandra. Ze slaat dronkemanstaal uit en zegt onder meer zin te hebben in een jointje. De man roept er zijn vriend bij; de man die zich eerder voorstelde als taxichauffeur. Cassandra vertelt dat ze bus heeft gemist en het duo biedt haar een lift aan. Het drietal loopt weg in de richting van de Staatsliedenbuurt en één van hen heeft al een arm om Cassandra heengeslagen. De getuige heeft er een heel vervelend gevoel over en maakt zich zorgen; ze praat er nog even over met een jong stel op het station. Dit jonge stel geeft aan dat de donkere mannen al langer mensen vervelend benadert voor een lift.

De politie zet alles op alles om de snorders (illegale taxichauffeurs) te vinden. Vele chauffeurs worden bevraagd, het donkere koppel wordt op affiches gevraagd zich te melden, de recherche doet een speciale oproep in Opsporing Verzocht. Niemand weet echter wie de twee onbekenden zijn. De mannen hebben zich nooit gemeld en ook het donkere koppel neemt geen contact op met de politie. Het enige dat men heeft, zijn de opnames van een beveiligingscamera op het station en de bijnaam van één van de heren: Wietman.

Telefoon

Cassandra van Schaijk NokiaVoor haar verdwijning was Cassandra van Schaijk in het bezit van een Nokia 3510i, haar paspoort, het paspoort van haar vriendin en een bankpas van de Rabobank. Deze had zij bij zich op de avond van de vermissing. Uit onderzoek blijkt dat Cassandra niet meer in het bezit was van deze goederen toen ze dood werd aangetroffen in de Noorderplassen. Het vermoeden bestaat dat ze zijn meegenomen door diegene(n) die betrokken is/zijn bij het overlijden van Cassandra. De telefoon was opvallend, met een witte achterkant, oranje zijkanten en een blauwe voorkant.

Er komt interessante informatie uit de historische belgegevens. Om 4:45 uur is er nog een uitgaand gesprek vanaf de Nokia. Er wordt gebeld naar een kennis van Cassandra. De jongen mist het oproep; hij ontvangt een leeg voicemailbericht. Gek genoeg gaat het om een jongen die Cassandra nog maar net kende; niet bepaald iemand die ze zou bellen in nood. Een uur nadat ze eigenlijk thuis had moeten zijn, rond 5:00 uur die ochtend, wordt haar telefoon aangestraald op een zendmast nabij de Noorderplassen in Almere. De plek waar ze drie weken later wordt gevonden. Vreemd is dat het signaal van die telefoon pas in de daaropvolgende nacht uitgaat, ruim 18 uur later, terwijl een telefoon die in aanraking komt met water veel sneller uitgaat. Dat kan betekenen dat haar telefoon niet of niet direct met haar het water is ingegaan of dat zijzelf pas later in het water is terechtgekomen. De telefoon loopt in deze uren vol met bezorgde voicemailberichten en sms’jes. Er wordt niet meer mee gebeld.

Cassandra van Schaijk SchateilandHet uitgaande telefoongesprek is interessant, omdat men kan nagaan waar vandaan deze oproep is gepleegd. Het gaat om een locatie op vijf kilometer van het busstation, een recreatiegebied binnen de Noorderplassen in Almere: het Schateiland. Een plek die je moet kennen om er te komen en waarvoor je over smalle weggetjes moet rijden die ’s nachts onverlicht zijn. Jongeren komen hier ’s nachts vaak voor illegale afterparty’s, een sekspartij of een kampvuurtje – maar ook zijn er wel eens drugsverslaafden. Ook Cassandra is er wel eens geweest. Maar in de nacht van haar verdwijning had ze hier niets te zoeken: ze was op weg naar huis, en dan kom je niet langs deze locatie. De recherche is er niet gerust op.

Overigens beschikte Cassandra mogelijk over een tweede telefoon. Mensen hebben haar die laatste avond met een telefoon gezien en dat was niet die Nokia. Het kan een tweede toestel van haar zijn geweest, waar haar omgeving niets van wist. Het kan ook een mobieltje zijn dat ze even leende.

Vondst van Cassandra

De ME start een grootschalig onderzoek in en rond de Noorderplassen. De acties leveren begin april helaas helemaal niets op. Dan wordt het zaterdag 14 april 2007. Een man maakt een tochtje over het water en ziet iets vreemds aan de rand, tegen het riet aan. Het stoffelijk overschot van Cassandra wordt gevonden in het water van de Noorderplassen te Almere, zo’n 1700 meter van het Schateiland. Twee dagen later wordt een gerechtelijke sectie op het lichaam verricht. De uitslag hiervan: er kan geen duidelijke doodsoorzaak aangegeven worden. Er zijn verschillende scenario’s over hoe zij in het water kan zijn beland. Hoewel iedereen uitgaat van een misdrijf, kan Cassandra ook onwel zijn geraakt en als gevolg daarvan zijn overleden. De verdovende middelen kunnen haar noodlottig zijn geworden. Hoe het ook zij – in beide gevallen zijn er waarschijnlijk één of meerdere mensen bij Cassandra zijn geweest. Ze is immers niet op eigen kracht naar de Noorderplassen gegaan: het is veel te ver om te lopen en er reden die nacht ook geen bussen meer naartoe.

De politie denkt dat Cassandra nog diezelfde nacht van haar verdwijning in deze omgeving om het leven is gekomen. Op 19 april 2007 wordt er een stille tocht georganiseerd in Almere. Deze wordt massaal bezocht. Ook de belangstelling voor de crematie, een dag later, is groot. De verslagenheid is immens.

Aan de hand van stromingen en windrichtingen probeert men te achterhalen waar Cassandra te water is geraakt. Het ligt voor de hand dat dit is gebeurd op of nabij het Schateiland, maar dit kan niet meer helemaal worden achterhaald. Later zijn er nieuwe bevindingen die een andere plaats niet uitsluiten. De exacte locatie is interessant, omdat deze wellicht meer kan vertellen over wat er precies is gebeurd. Daarnaast kunnen ter plekke wellicht spullen worden gevonden die zijn verdwenen: de telefoon, twee paspoorten en de pas van de Rabobank. Mogelijk zijn ze naar de bodem van het water gezonken; de rits van de rugzak bij het lichaam van Cassandra staat open. Haar roze toilettasje is ook weg, maar dat wordt later in het water gevonden, op meer dan 1200 meter van het lichaam. De politie vraagt zich af of de toilettas op die andere plek is gedumpt of daar naartoe is gedreven.

Wikkel met verdovende middelen

Toen het lichaam van Cassandra werd gevonden, had ze een wikkel met verdovende middelen bij zich. Die kan ze die avond voor ze verdween hebben gekregen of gekocht. De politie weet niet hoe en wanneer ze die in haar bezit kreeg. Die wikkel is op een bepaalde manier gevouwen. Misschien zijn er mensen die deze manier van vouwen en verpakken herkennen uit die periode in Almere. De politie wil weten welke tussenpersoon of dealer dit in 2007 zo verkocht in Almere of omgeving. Ook wil de politie mensen spreken die weten hoe Cassandra mogelijk aan de wikkel is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *